Welke kleuren passen bij elkaar?

Kan ik roze met groen combineren of is dit too much? Past mijn bruine bank eigenlijk wel bij de mooie gele velours gordijnen die ik wil bestellen? Moet ik meteen nieuw meubilair kopen als ik een muur in de woonkamer in een fantastische nieuwe kleur verf? Kleuren bepalen kan een uitdaging zijn. Want welke kleuren passen wel en niet goed bij elkaar?


Contrasterende combinaties


Dezelfde kleurtinten gebruiken zorgt voor rust, maar ook het gebruik van contrasterende kleuren die ver bij elkaar vandaan liggen kunnen een gaaf effect geven. Daarmee houd je een ruimte spannend! Mix en match donkere en lichte kleuren kleuren, of warme en koele tinten. Gebruik hiervoor kleuren die aan de andere kant van het spectrum liggen. Bijvoorbeeld blauw en geel of groen en rood. Ga er niet automatisch van uit dat ze niet bij elkaar passen. En onthoud ook: als jij het mooi vindt, dan passen ze sowieso bij elkaar.
Alles in dezelfde kleur


Ik hoor je denken: hoe kan ik kleuren met elkaar matchen als ik voor alles dezelfde kleur gebruik? Het geheim? Je gebruikt dezelfde kleur, maar een andere kleurtint. Als je kiest voor een groene kleur, pak je ook een tint lichter en een tint donkerder. Wanneer je deze met elkaar combineert in een ruimte is het net iets spannender dan wanneer de ruimte compleet dezelfde tint krijgt. Je kunt ook het plafond een donkere tint geven en de muren een tint lichter. Combineer ongeveer drie tinten met elkaar.


De regel: 60 - 30 - 10


Mocht je er helemaal niet uitkomen, dan kun je altijd de interieur vuistregel ‘60 - 30 – 10’ gebruiken. Zorg ervoor dat 60 % van je kleurgebruik bestaat uit je hoofdkleur, 30 % uit een steunkleur en 10 % uit een detail- of accentkleur. Op deze manier houd je altijd de juiste balans in je interieur.
Previous post Next post